Sosyal Medya

Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler IV

31-Gruptan ayrı hareket etmeyin. Grup liderinin sözünden çıkmayın. Bir grup lideri belirlenmişse etkinlik boyunca onun dediği olur. Etkinlik sonunda toplanarak bir değerlendirme yapın. Bu aşamada etkinlikle ilgili tüm eleştirilerinizi söyleyebilirsiniz.


32-Sürekli olarak varacağınız bölgeyi ve hedefi düşüneceğinize, doğanın tadını çıkarmaya çalışın. Kafanızda sürekli varacağınız hedef olursa büyük bir psikolojik baskı altında kalır ve çabuk yorulursunuz. Oysa bizler için önemli olan bir yere varmak değil, doğada olmaktır.


33-Yürürken görebileceğiniz tavşan, tilki gibi vahşi hayvanları rahatsız etmeyin. Doğa’ya giderek zaten onların huzurunu kaçırıyoruz. Daha fazla rahatsız etmenin bir anlamı yok.


34-Çok konuşarak insanların dikkatini dağıtmayın. Şirin gözükmek için gereksiz şakalar yapıp insanları rahatsız etmeyin. Bu şekildeki taşkınlıklarınızın bilinçaltındaki korkularınızın dışa vurumu olduğunu da unutmayın.


35-Gücünüzü ekonomik kullanın. Dönüşü de düşünün. Önemli kazaların çoğunun dağlarda ve doğada dönüş sırasında olduğunu unutmayın. Büyük bir enerji kaybı dönüşte vücudun halsiz kalmasına yol açar, bu da hata yapma olasılığını artırır.


36-Kendinizi ispat etmeye çalışmayın. Hiç kimse sizin ne kadar hızlı yürüdüğünüzü görmek için doğaya gelmez. Herkesin amacı doğada sakin birkaç saat geçirip, efor harcayarak doğanın tadını çıkarmaktır.


37-Cep telefonunuzu bir gece önceden şarj edin. GSM şebekelerinin olağanüstü yayılımı nedeniyle artık birçok kişi cep telefonlarıyla yardım isteyebiliyor. Ancak cep telefonunuz yürüyüş boyunca kapalı kalsın. Hem şarjı bitmez hem de gereksiz yere aranarak keyfiniz kaçmaz. Sık sık telefon konuşması yaparsanız, gruptaki diğer yürüyüşçüleri rahatsız edeceğinizi de unutmayın.


38-Etkinliğiniz sırasında bir arkeolojik değere rastlarsanız dönüşte mutlaka yetililere bildirin. Gittiğiniz köylerde şaka yollu olsa bile define, hazine lafını etmeyin. Farklı anlaşılabilirsiniz.


39-Yanınızda çocuk getirmişseniz parkuru bitirmesi için zorlamayın. Aşırı zorlama çocuğun doğadan nefret etmesine neden olabilir.


40-Çocuğunuzu asla gruptaki diğer çocuklarla karşılaştırtmayın. Her çocuğun farklı dallara yeteneği olduğunu asla unutmayın. Hele “benim çocuğum nasıl yürüyemez” diye bir serzenişte bulunmayın. Gerekirse çocuğunuzla birlikte yine doğanın tadını çıkararak geri dönün.

< Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler III

Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler V >

Bunlar da ilgini çekebilir...
Yorum yap

Your email address will not be published.Required fields are marked *