Sosyal Medya

Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler I

1-Bir insanın yaşamının her aşamasında öğrenmesi gereken bir şeyler vardır mutlaka. Eğer doğa yürüyüşleri, kampçılık veya dağcılık yapmaya karar verdiyseniz mutlaka eğitim alın. Eğitimsiz doğaya açılmak kazaya davettir.


2-Hiçbir etkinliği tek başınıza gerçekleştirmeyin. Bazen bulunduğunuz bölgedeki dağların, ormanların ve vadilerin sizi çağırdığını hisseder gibi olursunuz. Bir an önce varmak istersiniz oralara. Oysa tek başınıza giderseniz yaşamsal risk almış olursunuz. En küçük bir ayak burkulması bile insanın günlerce doğada tek başına kalmasına neden olabilir. Bu yüzden bir yerleşim yerinin yakınlarına gidiyor olsanız bile mutlaka grup halinde hareket edin. Böyle bir durumda başınıza gelecek bir kazayı hemen haber verebilirsiniz.


3-Bilmediğiniz bir bölgeye rehbersiz gitmeyin. Grupta bölgeyi bilen bir veya birkaç kişinin bulunması iyi olur.


4-Plan ve program yapmadan harekete geçmeyin. Kendinize aşağıdaki soruları sorun. Yanıtlar olumlu ise aktivitenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bölgeye gitmek için gerekli bir program yapıldı mı? (Ne zaman yola çıkılacak, ne zaman dönülecek, nereye gidilecek, gidiş ve dönüş rotaları önceden belli mi vb.) Sırt çantamızda el feneri var mı ? Giyeceklerimiz her türlü hava koşuluna uygun mu ? Kondisyonumuz böyle bir aktiviteyi kaldırabilir mi ? Bölgedeki yerleşim yerleri tespit edildi mi ? Gittiğiniz bölge cep telefonlarının kapsama alanı içinde mi ?


5-Daha önce dağa gitmediğiniz insanlarla çok ciddi faaliyetler yapmayın. Bazı insanlar kent yaşamlarında kendilerini yanlış tanıtırlar. Her zaman en ideal olmaya çalışırlar. Paylaşımcı gözükürler. Doğada durum çok farklıdır. Birçok şeyi kısıtlı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. İstediğiniz zaman çikolata alamaz, kahve içemez, meyve yiyemezsiniz. Bu da öncelikle yiyecek üzerine başlayan bencil tartışmalar doğurur. İçinde bulunduğunuz güç koşullar kişiyi olduğu gibi görünmeye zorlayacak, kentsel yaşamda bastırdığı duygular doğada ortaya çıkacaktır. Buna bir de uyum sağlama problemi eklenince, bu tür insanlarla zorlu doğa yürüyüşlerine çıkmak doğada ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle daha önce psikolojik ve teknik olarak tanımadığınız biriyle asla bir doğa programı yapmayın.


6-Yapacağınız etkinlik süresini iyi hesaplayın. Her zaman için almanız gerektiğinde daha fazla yiyecek ve içecek alın. Doğada başımıza ne geleceğini bilemeyiz.


7-Paylaşımcı olun. Arkadaşınıza vereceğiniz bir parça çikolata büyük dostlukların başlamasına neden olabilir. Zaten doğaya gitmek, kamp yapmanın temelinde de bu olmalıdır: Paylaşmayı öğrenmek.


8-Doğayla yarışmayın. Bu konu hep yanlış anlaşılmıştır. Doğaseverlere, dağcılara doğayla mücadele eden insanlar gözüyle bakılır. Oysa hiçbir insan doğayla mücadele edemez. Aktivitesini doğa izin verdiği sürece gerçekleştirebilir. Doğa izin vermezse günlerce yerimizden bile kıpırdayamayız. Unutmayın…! Doğayla değil kendi dayanma gücümüzle, sınırlarımızla mücadele ediyoruz.


9-Hangi mevsim olursa olsun dağa çıkarken çantanıza her zaman yağmurluk veya polar gibi kötü hava koşullarında kullanacağınız birkaç giyecek bulundurun.


10-Malzeme almak için acele etmeyin. Katalogdan malzeme seçmek yerine, bilen birine danışın. En pahalı malzeme her zaman en iyi malzeme değildir.

Bunlar da ilgini çekebilir...
Yorum yap

Your email address will not be published.Required fields are marked *