Sosyal Medya

Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler III

21-Tuvalet sorunu kamplardaki en önemli sorunların başında gelir. İçme suyu aldığınız yerin yakınlarını tuvalet yeri olarak seçmeyin. Ufak bir çukur açıp sonra kapamak en sağlıklı yöntemdir.


22-Önemli bir sorun da kampta bulaşık yıkamaktır. Kampa kesinlikle deterjan götürmeyin. En sağlıklısı eko sabunlardır. En pratik olanı ise yanınızda çok az yağlı yiyecekler götürmenizdir. Yağ kullanımını en az düzeyde tutarsanız tabaklarınızı sıcak su, kum, yosun veya toprakla çok iyi temizleyebilirsiniz.


23-Önemli bir sorun daha: Çöp. Kamp sonrasında çöplerinizi kesinlikle yakmayın. Konserve kutularını iyice ezerek hacmini küçültün ve tüm çöplerinizi bir poşete koyarak geri getirin. Doğada hiç bir şey bırakmayın. Burnunuzu sildiğiniz kağıt mendili bile “ nasıl olsa çabuk yok oluyor” diye atmayın, cebinize koyun. Meyve artıklarının özellikle çekirdekli kısmını ise özellikle doğada bırakın. Kamp yerinizi öyle terk edin ki orada kamp yapıldığı belli olmasın.


24-Yürüyüş tırmanış esnasında bulunduğunuz yerlerden aşağılara zevk için taş yuvarlamayın. Hiç ummadığınız bir rotadan birileri geçiyor veya tırmanıyor olabilir. Ayrıca taşın düşerken çıkardığı ses doğada sinir bozucudur ve grubun motivasyonunu olumsuz etkiler.


25-Tırmanış sırasında bulduğunuz teknik tırmanış malzemelerini kullanmayın. Doğada kalmaları onlara zarar vermiştir.


26-Etkinliğiniz sırasında rastladığınız kamp yerlerindeki çadırlara özellikle de yiyeceklere dokunmayın. Yiyecekler etkinliğe göre hesaplandığı için alacağınız bir parça yiyecek diğerlerini aç bırakabilir. Çok zor durumdaysanız en azını seçerek (bir parça peynir, bir çikolata gibi) alın. Eğer zamanınız varsa gelmelerini bekleyin. Zamanınız yoksa not bırakın.


27-Etkinliğiniz sırasında grup liderinin dediklerini yapın. Çok konuşmayın, müzik dinlemeyin, ekiptekilerle sert tartışmalara girmeyin. En küçük bir tartışma bile ekibi olumsuz etkiler. Bu durum dikkatin dağılmasına ve kaza olmasına yol açar.


28-Bir hedefe varmak üzereyken çok yorulduysanız veya hava koşulları hızla kötüleşmeye başladıysa geri dönün. Unutmayın ki doğadaki en büyük başarı doğayla birlikte uyum içinde yaşamaktır, onu fethetmek değil.


29-Malzemelerinizi çok iyi kullanın, Bakımını iyi yapın. Sağlıklı malzeme sağlıklı etkinlik demektir. Malzeme bakımı için en iyi zaman geri döndükten sonraki ilk akşam veya ilk gündür. Ara uzarsa bir dahaki etkinliğinize kadar malzemeniz kullanılmaz hale gelir.


30-Günlük tutun. Yaşadığınız anlar kısa sürede zihninizden uçup gider. Oysa yazılı belge yıllar sonra bile birçok şeyin hatırlanmasına neden olur.

< Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler II

Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler IV >

Bunlar da ilgini çekebilir...
Yorum yap

Your email address will not be published.Required fields are marked *