Sosyal Medya

Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler II

11-Kamp yapacağınız bölgeyle ilgili bilgileri derleyin. Kamp yerine ne kadar zamanda gidilir? Su durumu nasıl? Bölgenin ayrıntılı bir haritası var mı ? türünden bilgileri derlemeniz aktivitenizi sağlıklı yapmanıza neden olur.


12-Meteorolojik bilgileri edinmeden kampa gitmeyin. Artık bu bilgilere çok kolay ulaşılabiliyor. Bu bilgileri edinmeden kampa giderseniz tüm kamp süresini kötü hava yüzünden çadırda geçirmek zorunda kalabilirsiniz.


13-Gideceğiniz bölgenin haritasını elde etmeye çalışın. Tek başına harita işe yaramaz. Pusula de gerekli. Pusula veya harita kullanmayı biliyorsanız doğada kolay kolay kaybolmazsınız. Tabi bunların yerini GPS’ler aldı ama kullanmayı iyice öğrenmeden GPS kullanmayın.


14-Gideceğiniz bölgenin jeolojik, coğrafik ve biyolojik özellikleri hakkında bilgi toplayın ve bu bilgileri etkinliğiniz süresince kullanmaya çalışın. Unutmayın ki keşfetmek sadece bir bölgeye gitmek değil, o bölgenin doğa dilini de öğrenmektir. Bir kayacın, çiçeğin veya ağacın ne demek istediğini anlayabiliyorsanız keşif ruhunuz gelişmiş demektir.


15-Doğada kesinlikle kestirme gördüğünüz yerlerden gitmeye çalışmayın. En kestirme yol en iyi bildiğim yoldur kuralını bozarsanız, kaybolma olasılığınız yükselir. Bu nedenle her zaman uzun da olsa en iyi bilinen yoldan sapmamak gerekir.


16-Etkinliğiniz sırasında doğaya zarar vermeyin. Önünüze çıkan sık ağaçlık veya çalılıktan dalları kırarak geçit açmak yerine, bu bölgenin etrafından dolaşın. Unutmayın ki doğayı ziyarete gidiyorsunuz. Bu nedenle onun kurallarına uymalı, ona zarar vermemelisiniz.


17-Eğer kamp kuracaksanız, kamp yerinizi başkalarının da yararlanabileceği şekilde düzenleyin. Çadırlarınızı dağınık kurmayın.


18-Kamp yerini seçerken kaya diplerini tercih etmeyin. Yukarıdan kopacak bir kaya parçası çok ciddi sorunlara neden olabilir. Rüzgârın yönünü saptayarak çadırın ağzının rüzgârın yönünün tersine gelmesine dikkat edin. Yoksa çadırı her açışınızda ciddi bir rüzgârla karşılaşırsınız.


19-Dağdaki kamp yaşamlarının vazgeçilmez unsuru ateş yakmak ve başında oturup şarkı söylemektir. Oysa bu durum bazen geri dönülmez hatalara da yol açabilir. Eğer kamp yerinize yakın yerlerde orman varsa kesinlikle ateş yakmayın. Rüzgârın kıvılcımları kilometrelerce ötelere taşıyabildiğiniz unutmayın. Ateş yakmak için ağaç kesmeyin. Kuru dalları toplayın. Ateşi iyice söndürmeden kamp yerini terk etmeyin. Aslında en iyisi zorunlu olmadıkça ateş yakmamanız, kamp ocağı kullanmanızdır


20-Kamp ocağınızı çadırın içinde yakmayın. Kamp kazalarının büyük bir çoğunluğu çadırın tutuşması yüzünden olur. Çadırın tutuştuktan sonra tamamen yanması birkaç saniye içinde gerçekleşir ve hiçbir şey yapamazsınız.

< Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler I

Dağcılık Öncesi Etik ve Teknik Öğütler III >

Bunlar da ilgini çekebilir...
Yorum yap

Your email address will not be published.Required fields are marked *